Smycken

Handgjorda smycken

Handgjorda smycken från den fd livräddningskryssaren JUSTUS A WALLER. 

Smyckena är gjorda av förhydningskoppar från Justus A Waller som var stationerad som livräddningskryssare på Käringön från 1920 till en bit in på 1960-talet. Kopparn har suttit som skydd på utsidan av båtens skrov och därmed fått sin patina.

Design och tillverkning: Susanne Svantesson.

Alla smycken har olika färg.

Några av modellerna finns som halssmycke, örhänge, brosch och slips/kavajpin.

Kontakta Susanne om du vill diskutera färg, form eller om Du vill komma och titta på smyckena.

susanne@krapsan.se | +46 (0)708 – 33 77 70

>> Klicka på en bild för att se den i egen fönster!

Om Justus A Waller

 “Vi litar på gud och Justus A Waller”

Justus A Waller byggdes på Fridhems varv i Lysekil 1919 som räddningskryssare åt räddningsstationen på Käringön. Justus A Waller patrullerade sträckan Hållö – Pater Noster och gjorde mängder av insatser och dramatiska räddningsuppdrag. Hon är en av de räddningskryssare som har gjort flest insatser och 1926 belönades fyra besättningsmän med Carnegiemedaljen för en spektakulär räddning när den svenska ångaren SS Svecia gått på grund norr om Härmanö huvud. Citatet ovan, “Vi litar på gud och Justus A Waller” är vad folk på Käringön brukade säga och visar på dess stora betydelse. Citatet finns fortfarande att läsa i kyrkan ute på Käringön. 

1962 omdirigerades Justus A Waller till Gryts skärgård i Östergötland och några år senare flyttades hon till Grankulla. 1972 övergick Justus i privat ägo.

1994 såldes Justus A Waller till Hasselakollektivet på Gotland och hon restaurerades på Bodins Båtbyggeri i Herrvik. Jag hade förmånen att följa detta arbete och Justus är den båt som figurerar i min film Kungen av Herrvik – en porträttdokumentär om båtbyggaren Axner Bodin.

Sedan 2016 är Justus åter i privat ägo med Visby som hemmahamn.

Justus seglar i Huvudskärsarkipelagen Foto: © Susanne Svantesson

Besättningen på Justus A Waller 1920. Från vänster Justinus Berlin, Evald Werner, skeppare Bernhard Österberg och sittande Evald Olsson. Foto: SSRS