Kungen av Herrvik

Kungen av Herrvik

En porträttdokumentär om båtbyggaren Axner Bodin från Herrvik på östra Gotland. 

Axner Bodin blev 87 år. Under hela sitt liv bodde han och var verksam i Herrvik. Sitt yrke ärvde han efter sin far som startade Bodins Båtbyggeri 1898. Av honom fick Axner lära sig hantverket från grunden och kom att bli en mycket skicklig båtbyggare, av många ansedd som en av de skickligaste och mångsidigaste på Gotland.

Axner byggde ca 250 båtar, allt från små två- och tremänningar till stora laxkuttrar och trålare. Han var båtbyggare under de gotländska fiskebåtarnas starkaste utvecklingsperiod. Men det var långt ifrån bara båtbyggarkunskaper Axner tillförskaffade sig. Det han inte kunde om tex motorer, ekolod och elektronik var inte värt att kunna. Frågade man honom om något inom dessa områden, svarade han bestämt men samtidigt ödmjukt, att det visste han nog en del om, det vågade han påstå. På senare år byggde han inte några nya båtar men det var fortfarande mycket att göra med underhåll och reparationer. Axner höll liv i många fiskebåtar som sökte sig till varvet i Herrvik och såg en utmaning i att lösa och fixa allt.

Axner arbetade ända fram till sin bortgång sex dagar i veckan, på samma sätt som han alltid gjort. På vardagarna arbetade han till klockan sex och på lördagarna till klockan tolv. Sedan tog han cykeln och cyklade hem för att, som har brukade säga,  “göra som jag vill”.

Axner omkom i december 2003 då hans hus brann ner till grunden.

En film om en man som fascinerade, både med sin yrkesskicklighet och med sitt förhållningssätt till livet

 

Originalmusik: Jonas Lindgren från Fläskkvartetten.


Premiär: 9 maj 2003 på Hela Sveriges Filmfestival Gotland.

Filmens längd: 38 minuter. DVD med svensk, engelsk och tysk textning.

Trailer

STIPENDIUM

Susanne tilldelades stipendium ur Björn Lindroths Minnesfond redan för sin första film Kungen av Herrvik, med motiveringen:

“Susanne Svantessons filmer är inte bara dokument över en förgången tid i svensk industrihistoria. De handlar om människans värdighet.
Hon vågar berätta i långa sekvenser där man hinner låta tankarna vandra dit hon vill medan himlen över Gotland övergår i hav.
Kanske handlar hennes verk om livets mening.”

 

Filmvisning på båtvarv

Hösten 2006 visades Kungen av Herrvik på en helt unik filmvisning i Slipskjulet på Linds Båtvarv (nuvarande Båtkompaniet). Visningen var ett samarrangemang med Yachtsnickeriet. Se bilder från visningen genom länken till höger.